G-0SSP1HNF3F

Hipnoterápia - tévhitek és valóság

2023.10.24


Mint sok más alternatív gyógymód esetében, a hipnoterápiát is misztikus légkör veszi körbe. Számos tévhit kering róla, amelyek megakadályozhatják az embereket abban, hogy kipróbálják ezt az hatékony és biztonságos kezelési módot. Ebben a cikkben bemutatok néhány a hipnoterápiával kapcsolatos leggyakoribb tévhitet, és azt, hogy mi a valóság.

Bízom benne, hogy segítségedre lesz, és ha valamilyen problémával küzdesz, és úgy érzed, hogy a hipnoterápia segíthet, bizalommal fordulj egy képzett hipnoterapeutához, hogy megtapasztald ennek a hatékony kezelési módnak az előnyeit.

1. Tévhit: A hipnózis veszélyes. I.
   Valóság:

   A hipnózis egy természetes tudatállapot. Ilyen állapotban vagy sokszor, amikor csak bambulsz, nézel   ki a fejedből. Az agyhullámok alfa- vagy theta tartományban vannak.

2. Tévhit: Nem mindenkit lehet hipnotizálni.
Valóság:

" Mindenkit, aminek egészséges elméje van és képes fókuszálni, lehetséges hipnotizálni. De nem mindenki tud mindenkit hipnotizálni." Bár egyes emberek könnyebben hajlamosak a hipnózisra, a legtöbb ember képes hipnotizálható állapotba kerülni, ha egy képzett hipnoterapeuta vezeti őket.

(Személyes megjegyzés: sokszor nem kell hipnoterapeutának lenni, gondolj csak a reklámokra.)

3. Tévhit: A hipnoterápia veszélyes lehet. II.
Valóság:

A hipnoterápia egy biztonságos és mellékhatások nélküli kezelési forma. A hipnoterapeuták szigorú képzésen mennek keresztül, és az etikai irányelvek szerint dolgoznak, hogy biztosítsák a kliensek biztonságát.

4. Tévhit: A hipnoterápia csak a memória visszahozására használható.
Valóság:

Bár a hipnoterápia segíthet emlékezni elveszett emlékekre, hasznos lehet a számos egyéb probléma, például stressz, dohányzásról való leszokás vagy fájdalomkezelés esetében is. A terápia széles körű alkalmazhatóságáról van szó.

5. Tévhit: Az ember beleragadhat a hipnózisba.
Valóság: 
A hipnózisba nem lehet benne ragadni, előbb-utóbb segítség nélkül is visszatérsz a normál tudatállapotba.

6. Tévhit: A hipnózis során elvesztem az öntudatomat.
Valóság:

A hipnoterápia során nem veszíted el az öntudatodat, és nem vagy kívülről irányított. A hipnózis egy mélyen ellazult tudatállapotot jelent, de a tudatalattid kiszűr minden olyan információt, ami nem összeegyeztethető a gondolkodásoddal vagy a hitrendszereddel.

7. Tévhit: A hipnoterápia az alváshoz hasonlít.
Valóság:

A hipnoterápia és az alvás között óriási különbség van. A hipnoterápiában az egyén tudatos és éber állapotban van. A hipnózis egy mély ellazulás, nem pedig alvás.

8. Tévhit: Hipnózisban elárulod a titkaidat.
Valóság :

Hipnózisban ugyanúgy mérlegelsz, mint éber tudati állapotban. Amit hipnózisban elárulsz, azt normál tudatállapotban is elmondtad volna.

9. Tévhit: Nem fogsz emlékezni arra, ami hipnózisban történt veled.
Valóság: 

Az emlékezeted ugyanúgy működik, mint normál tudatállapotban. Lesz amire emlékszel ( érzések, gondolatok, ízek, hangok stb. ) és lesz olyan is, amire nem.

10. Tévhit: A hipnoterápia gyors eredményeket ígér.
Valóság:

A hipnoterápia hatékony lehet, de nem minden probléma esetén garantálja a gyors eredményeket. Mindenki egyedi, és a terápia időt vehet igénybe. Az eredmények az egyéntől és a problémától függnek.

Jellemzően a tapasztalatok és vizsgálatok szerint 3-6 alkalommal javulást lehet elérni.

11. Tévhit: A hipnoterápia csak szórakoztatásra vagy showműsorokra való.
Valóság:

A hipnoterápia valós terápiás módszer, és számos területen alkalmazható, például a dohányzásról való leszokás, a fóbiák kezelése és az érzelmi problémák megoldása terén.

12. Tévhit: A hipnózis Isten akarata ellen való.
Valóság:

" Ma a legtöbb vallás elfogadja a hipnózist mint jelenséget és mint gyógyító eljárást."


A hipnoterápia valós tudományos terápiás módszer, amely segíthet az embereknek a számos mentális és érzelmi probléma kezelésében. A fentebb felsorolt tévhitek és mítoszok az ismeretek hiányából vagy téves információkból származnak. Ha érdeklődsz a hipnoterápia iránt, érdemes egy képzett hipnoterapeuta segítségét kérned, hogy pontos információkat kapj a módszerrel kapcsolatban.

Remélem sikerült néhány félreértést eloszlatnom, és bátran veszed igénybe a hipnózis terápia segítségét, ha szükséged van rá.

Az idézetek Salinger Richárd " Hipnózis Itt és Most" című könyvéből valók.

Bejelentkezés, időpontkérés telefonon : +36-30-588-1485

"A hipnózis vagy hipnoterápia önmagában nem minősül orvosi gyógymódnak, sem pszichoterápiás eljárásnak. Nem egészségügyi szolgáltatás, és nem orvosi gyógymódot. Kizárólag a személy komfortérzetének, a személy fizikai közérzetének, az életminőségének javítására irányul, még azokban az esetben is, amikor egy meglévő panasz csökken."

hitwebcounter