G-0SSP1HNF3F

Maszturbációs függőség

2023.06.08

A maszturbációs függőségről

A maszturbáció egy teljesen normális és szükséges folyamata az emberi természetnek. Amikor a serdülőkor beköszöntével elindul hormontermelés elindul, akkor a szexuális késztetés is megnő, az ember elkezd rájönni, hogy örömet okoz számára a saját testének megérintése, a genitáliák felfedezése. 

Ez nemhogy nem káros, de kimondottan fontos a szexuálpszichológusok szerint, hiszen mindenkinek meg kellene tanulnia, mi az ami örömet okoz számára, testének mely területei érzékenyek és melyek nem, és mi az, ami esetleg kellemetlen. Így a későbbi szexuális kapcsolataiban sokkal nyitottabb és kommunikatívabb tud majd lenni.

A maszturbációs tevékenység kóros formája az önkielégítés-függőség ( bár ez klinikailag nem igazolt vagy elfogadott mentálhigiénés állapot).

A szakemberek szerint inkább kényszerről van szó, semmint függőségről.

Az önkényeztetési szokások mindenkinél mások lehetnek, van aki naponta gyakorolja és vannak, akik sohasem. 

Miért fontos foglalkozni vele?

Mert kihat az életed többi területére is – a partnerkapcsolatodra, társas kapcsolataidra, munkádra, és bármilyen hihetetlen , de a pénzügyeidre is!

Milyen hatással lehet Rád, ha túlzásba viszed a maszturbálást?

 Az érzékenység elvesztése

Elvesztheted azt a képességed, hogy örömöt és szexuális vágyat érezz a partnereddel, egyre több és erősebb inger kell ahhoz, hogy elérd az orgazmust.

Az impulzusszabályozás hiánya

Előfordulhat, hogy nem tudod felmérni, hogy a maszturbálás mikor és milyen környezetben megfelelő és biztonságos. Ha "rajtakapnak" rendkívül kínos és kellemetlen lehet, ami még tovább ront a helyzeteden.

Szégyen a maszturbáció miatt

A szégyenérzet hatással lehet a viselkedésre, "de arra is, hogy érzelmileg hogyan dolgozod fel és érzel iránta, ami több nehézséget és problémát okozhat.

Bűntudat a maszturbáció miatt

A maszturbációval járó megbélyegzés a függőséggel küszködő emberekben felesleges bűntudatot kelthet, ezért kevésbé valószínű, hogy segítséget kér.

Fizikai következmények

Az érintett terület túlzott ingerlése az érzékeny bőr, nyálkahártya sérülését okozhatja.

Szexuális diszfunkció

Egyes szexterapeuták úgy vélik, hogy a túlzott maszturbáció olyan állapotokhoz vezethet, mint a korai magömlés. "Egyes kutatásos azt is sugallják, hogy a túlzott maszturbáció és a pornóhasználat dopamin túltermeléshez vezethet az agyban. Ez pedig kiválthatja az úgynevezett pornó által kiváltott merevedési zavarokat ".


A kényszeres önkielégítés jelei

Egy-egy önkényeztetés túl sok időt és energiát vesz igénybe, tehát nem felszabadult tevékenység, inkább görcsös, kötelező jellegű.

A tevékenységet nem tudja leplezni, akár munkahelyén, vagy otthoni környezetben is jele van,amit mások is észrevesznek.

Leküzdhetetlen kényszert érez a maszturbálásra, emiatt akár napirendjét is átszervezi, lemond dolgokat, otthagy tevékenységeket.

Nyilvános helyen, kényelmetlen, illetlen módon is maszturbál.

Mindig alig várja, hogy hazaérjen és neki kezdjen.

Akkor is maszturbál, ha nem érzi a vágyat.

Negatív érzelmek társulnak a tevékenységhez: szégyen, harag, bűntudat, szorongás.

A gondolatai is állandóan a maszturbáción járnak.

A függőség oka egyelőre nem tisztázott.

Maszturbálás során dopamin szabadul fel – ez egy neurotranszmitter, amely örömérzést okoz. A csúcspont vagy az orgazmus után egy endorfin nevű hormon választódik ki az agyunkban, és ezek lehetővé teszik a pihenést.

A maszturbáció tehát stresszoldással jár normál esetben, jó érzést vált ki, orgazmushoz vezet, ám ez az addiktív formájánál nem feltétlenül történik meg.

A kényszeres szexuális viselkedésnek neurológiai oka is lehet, amint arra a Mayo Klinika rámutatott. A természetes agyi vegyi anyagok és a neurológiai betegségek egyensúlyhiánya kényszeres szexuális viselkedéshez vezethet. Olyan lelki, illetve pszichés zavarok is állhatnak a háttérben, mint a bipolaritás, a depresszió vagy a szorongásos állapotok, esetleg önelfogadási zavar, korábban elszenvedett traumák.

A függőség egyedül ritkán leküzdhető, de mivel nehéz ilyesmiről bárkinek is beszélni, sokan próbálnak maguk úrrá lenni rajta.

Ajánlott szakember segítségét kérni, terápiára járni vagy támogató csoportot felkeresni, akár online formában. 

A hipnoterápia egy olyan lehetőség, ahol eredményesen lehet segíteni ezen a szexuális problémán is.

Ha a problémát nem kezelik, később teljesen fékezhetetlenné is válhat, rányomja a bélyegét a pár- és társas kapcsolatokra, lehetetlenné teszi az egyén "normális" életvitelét és a szerelmi kapcsolat kialakulását.


Forrás: 

www.healthline.com

hallowedgaming.com


hitwebcounter